Şanlıurfalılar bu hafta gözünüzü gökyüzünden ayırmayın! 80 bin yılda bir…

Şanlıurfa'nın gökyüzü tutkunları için heyecan verici bir hafta başlıyor. Bu hafta gökyüzü meraklılarının ilgisini çekecek 3 gökyüzü olayı, bir hafta içerisinde gerçekleşecek. İşte detaylar…

Şanlıurfalılar bu hafta gözünüzü gökyüzünden ayırmayın! 80 bin yılda bir…

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu hafta gökyüzü tutkunlarını ilgilendirecek 3 ayrı gökyüzü olayı olayı gerçekleşecek. Gökyüzünü çıplak gözle veya teleskopla incelemek isteyenler 80 bin yılda bir yörüngesi olan kuyruklu yıldızı, güneş tutulması ve mini ayı görebilecek.

Forbes'de yer alan habere göre dünyada ender rastlanan parlak bir kuyruklu yıldız, güneş tutulması ve kutup ışığı da dahil olmak üzere çok sayıda gök olayı yaşanacak. Gökyüzünün açık olduğu zamanlarda çıplak gözle veya teleskopla izleme fırsatı yaşayabilirsiniz. 

Gökyüzünde, ömrümüzdeki hafta içerisinde gözlemleyebileceğiniz İşte 3 ayrı gökyüzü olayı:

80 BİN YILDA BİR YÖRÜNGESİ OLAN KUYRUKLU YILDIZ ( 30 EYLÜL )

Bilim insanları tarafından Geçen yıl keşfedilen beri gökyüzü meraklılarınca heyecanla beklenen C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızı, Türkiye görülmeye başlandı. Yaklaşık 80 bin yıllık yörünge periyodu hesaplanan C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızı, cuma gününden itibaren gün doğumundan önce doğu ufkunda dürbün ve teleskoplarla gözlemlense de güneşe çok fazla yakın olması nedeniyle birkaç gün sonra tekrar çıplak gözle izlenebilecek.

 Ayrıca bazı bilim adamlarının tahminlerine göre 8-13 Ekim tarihinde güneşe en yakın konumuna gelecek olan kuyrukluyıldızın güneşin sıcaklığı ve güneş rüzgarları nedeniyle çok fazla ısınıp parçalanma ihtimali de bulunuyor. Eğer kuyruklu yıldız parçalanmaz ise sonrasında ekim ayı ortasından itibaren günbatımından sonra tekrar gözlemlenebilecek. 

‘ATEŞ ÇEMBERİ ‘ GÜNEŞ TUTULMASI ( 29 EYLÜL-25 KASIM)

2 Ekim 2024 tarihinde Güney Yarımküre'de bir "ateş çemberi" halkalı güneş tutulması meydana gelecek. Olayın zirve noktasında, güneş sisteminin merkezinin yaklaşık yüzde 93'ü ay tarafından örtülmüş olacak. Tutulma, merkez çizgisinin yakınından itibaren yaklaşık altı dakika sürecek. Güneş tutulması Türkiye'de sadece parçalı olarak izlenebilecek.

DÜNYA’YA YENİ BİR  ‘MİNİ AY’

29 Eylül'de dünyaya yakın bir asteroid olan 2024 PT5 57 gün boyunca yörüngede sürüklenecek. Yörüngeden 25 Kasım'da ayrılacak. Ancak, bu ay bizim Ay'ımıza rakip olmayacak. Sadece 11 metre çapıyla, sadece 30 inç büyüklüğündeki profesyonel teleskoplar tarafından görülebilecek.

 

Şanlıurfalılar bu hafta gözünüzü gökyüzünden ayırmayın! 80 bin yılda bir…

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.